Μαθήματα Yoga

Ashtanga Yoga Mysore

Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι μια μέθοδος που προσφέρει σωματική σταθερότητα και την δυνατότητα ψυχικής απελευθέρωσης Ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει τη στάση του σώματος, που από μόνα τους αλλάζουν τον τρόπο που κινούμαστε και νιώθουμε στην καθημερινότητα μας.

Όσο την μαθαίνεις τη σειρά και την εξασκείς συνεχόμενα και με σταθερότητα, η εστίαση και η εμπειρία σου εκλεπτύνονται και αρχίζεις να παρατηρείς την ευθυγράμμιση σου, την αίσθηση της αναπνοής στο σώμα σου, τις αντίθετες δυνάμεις των στάσεων, και η επιρροή της σωματικής αλλά και βλεμματικής σταθερότητας στον σταθερό νου. Σταθεροποιώντας τον νου, αποκτάς καλύτερη επίγνωση στη ζωή σου, ξεκαθαρίζοντας και το πως βλέπεις καταστάσεις έξω από τη γιόγκα και τον ρόλο σου σε αυτές.

Και φυσικά το καλύτερο από όλα είναι η αίσθηση που έχεις στο τέλος του μαθήματος, κάθε φορά, όπου νιώθεις το σώμα δυναμωμένο, ίσως και ευχάριστα κουρασμένο από την προσπάθεια, το μυαλό άδειο, το δέρμα μαλακωμένο, και το χαμόγελο στα χείλη!

Hatha Yoga

Πρακτικές για το σώμα, τεχνικές αναπνοών και διαλογισμός σε ένα μάθημα! Στη χάθα γιόγκα εναλλάσσεται η δράση και η παύση κι εμείς ξαναθυμόμαστε αυτήν την εμπειρία, το δικαίωμα και την ανάγκη για παύση. Η γιογκική φιλοσοφία, η τέχνη και η μουσική εμπλουτίζουν την πρακτική μας προσφέροντας μας μια εμπειρία με όλες τις αισθήσεις να συμμετέχουν.

Το μάθημα ξεκινά με μια σύντομη πρακτική χαλάρωσης ούτως ώστε να φέρουμε τον νου στο παρόν και να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από την πρακτική. Συνεχίζουμε με τις πρακτικές των asana, στάσεις που ασκούν το σώμα, αναπτύσσουν την ευλυγισία κι ενδυναμώνουν.

Στη συνέχεια μαθαίνουμε να αναπνέουμε! Οι πρακτικές pranayama (πρακτικές αναπνοών) μας βοηθούν να γνωριστούμε με το μηχανισμό της αναπνοής και να δούμε πως αυτή η τόσο βασική διαδικασία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να αλλάξει τη διάθεση μας, καθώς το διάφραγμα ονομάζεται και ο μυς της ψυχής λόγω της άμεσης σχέσης του με την ψυχολογική μας κατάσταση.

Ολοκληρώνουμε με μια πρακτική βαθιάς χαλάρωσης, yoga nidra, εισαγωγική στις πρακτικές του διαλογισμού, η οποία συγκαταλέγεται στις ταντρικές πρακτικές και αποφορτίζει από εντάσεις σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές, αφήνοντάς μας με μια αίσθηση ελαφράδας κι αναζωογόνησης.

Μπορείτε να συμμετέχετε και online

Ashtanga Made Easy

Η Ashtanga γιόγκα είναι ένα αρκετά δυναμικό σύστημα γιόγκα που απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά, αρκετοί/ες ασκούμενοι/ες μπορεί να προτιμήσουν μία πιο σταδιακή προσέγγιση, προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες.

Αυτό το μάθημα εκμεταλλεύεται τη γνώση και τη σοφία που υπάρχει πίσω από την παραδοσιακή πρακτική της Ashtanga και, με έναν πιο ήπιο τρόπο, μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και ευλυγισία του σώματος, να βελτιώσει την συγκέντρωση του μυαλού, και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό μας μέσω της αναπνοής.

Ο/η ασκούμενος/η καθοδηγείται στις διάφορες asanas (θέσεις του σώματος) με την κατάλληλη παραλλαγή για τις προσωπικές του/της ανάγκες, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και στην παρατήρηση του σώματος.

Το μάθημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν μία είσοδος στην μέθοδο της παραδοσιακής Ashtanga, ενώ παραμένει μία ολοκληρωμένη πρακτική.

Αυτό το μάθημα προσφέρεται και online

Psychology in Yoga

Σε αυτές τις εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις συνδυάζουμε γνώσεις από τις νευροεπιστήμες και την νευροβιολογία με τις παραδοσιακές πρακτικές της Hatha Yoga.

Πώς προκύπτουν τα συναισθήματα; Πώς εκφράζονται στο σώμα; Πού αποθηκεύονται;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσεγγίσουμε στις συναντήσεις μας. Θα διευρύνουμε την επίγνωση μας σε σχέση με τα συναισθήματα μας, την αναγνώρισή τους, την έκφραση τους και το αποτύπωμα τους στο σώμα.

Θα επαν-εκπαιδευτούμε στην οπτική απέναντι στα συναισθήματα και θα μάθουμε τρόπους να τα διαχειριζόμαστε μέσα από το σώμα, την αναπνοή και το διαλογισμό.

Κάθε μήνα ασχολούμαστε με ένα συναίσθημα. Ξεκινάμε με μια παρουσίαση - διάλογο (πως προκύπτει ένα συναίσθημα, πως εκφράζεται στο σώμα μας, που αφήνει το αποτύπωμα του, που αποθηκεύεται) και, στη συνέχεια, όλες οι πρακτικές (σωματικές, αναπνοών και διαλογισμού) σχετίζονται με ο,τι έχουμε συζητήσει.

Με αυτόν τον τρόπο, η πρακτική ορίζεται από τις εμπειρίες και τις ανάγκες των μαθητών.

Designed and developped by Ioannis Panagopoulos